Природни науки_Игри_IV одделение

Стандардно

Животни и нивните живеалишта

1_Zivealista

Скелет

2_Skelet

Магнети

3_Magneti

Промена на агрегатната состојба – Топење

4_Topenje

Материјали

4_Materijali

Промена на агрегатната состојба

5_Promena na agregatnata sostojba

Најактивниот вулкан на светот

6_Vulkan

Запознавање со струјни кола

7_Strujni kola

Составување на струјно коло

7_strujno kolo

Библиотека

8_Izvor na knigi

 

 

Matematika_magicni kvadrati_na Angliski jazik

Стандардно

Magicni kvadrati_1

Magicni kvadrati_2

snail_sums_card_1

snail_sums_card_11

snail_sums_card_15

magic_square_01

magic_square_02

magic_square_03

magic_square_04

magic_square_04

magic_square_10

10

10_2

10_3

10_4

10_5

10_6

10_7

10_8

10_9

Matematika_II odd

Стандардно

EDINICI I DESETKI

EDINICI I DESETKI_2

EDINICI I DESETKI_3

DESETKI I EDINICIРаботен лист_1_1

Работен лист_1_2

Работен лист_1_3

Работен лист_2_1

Работен лист_3_1

Работен лист_3_2

Работен лист_4_tekstualni zadaci

Работен лист_5_1

Работен лист_5_1

Работен лист_5_2

Работен лист_6_1

Работен лист_6_2

3_Работен лист- Најблиска десетка, заокружување

BROEVI_KARTICI

Nastaven list_Geometrija i moneti

Tekstualni zadaciTest_mnozenje i delenje_7

броеви до 100

Работен лист-магични квадрати

Работен лист_7

Игри Математика

Стандардно

Т Е М А   Б Р О Е В И

ТАБЕЛА 100

/http://www.primarygames.co.uk/pg2/splat/splatsq100.html

tabela100

http://www.ictgames.com/numberSquare/index.html

tab100

Броење по 2 – ловење на риби

http://www.ictgames.com/fishy2s.html

lovenje na ribi

Броење по 2,3, 4, 5, 6, 7 8 9 и 10

http://www.ictgames.com/saucerSorter.html

broenje_12

http://www.ictgames.com/countingwithstick.html

broenje_2

Броење по 1 и 10 – направи ги бројот

http://www.ictgames.com/LIFEGUARDS.html

napravi go brojot

Броење по 10 – игра со патки

http://www.ictgames.com/newduckshoot10s.html

igra so patki

За 10 помалку (-10) – игра фудбал

http://www.ictgames.com/football2.html

fudbal

Бројна оска – погоди го бројот

http://www.topmarks.co.uk/flash.aspx?f=numberlinev5

POGODI GO BROJOT

 Калкулатор

http://www.ictgames.com/Calculator.html

KALKULATOR

ПАРНИ И НЕПАРНИ БРОЕВИ

http://www.doorwayonline.org.uk/oddandeven-fullscreen.html

parni i neparni broevi

Правење парови до 20 – игра МУМИИ

http://www.ictgames.com/funkymum20.html

MUMIJA

Правење парови до 20

http://www.topmarks.co.uk/maths-games/hit-the-button

Pravenje parovi do 20

Правање на парови до 100 со чисти десетки

http://www.topmarks.co.uk/maths-games/hit-the-button

parovi do 100

МАГИЧЕН КВАДРАТ – собирање до 30

http://www.ictgames.com/magicSquare/index.html#HELP

MAGICEN KVADRAT

Балансирање на броевите – знакот =  Игра ВАГА

http://nrich.maths.org/4725

VAGA

БРОЈНА ОСКА – собирање и одземање

http://www.ictgames.com/numberlineJumpMaker/index.html

BROJNA OSKA

БРОЈНА ОСКА – собирање и одземање _ИГРА МУМИЈА

http://www.ictgames.com/mummyNumberLine/mummyNumberLine.html

Brojna oska_MUMIJA

Собирање со премин до 20 – ИГРА СКОКАЊЕ ВО ВСЕЛЕНАТА

http://www.ictgames.com/spacejumps.html

VSELENA

Собирање на двоцифрени броеви со едноцифрен број – ИГРА ЗАМОК

http://www.ictgames.com/catapultCountOn/index.html

ZAMOK

СОБИРАЊЕ ДО 20

http://www.topmarks.co.uk/maths-games/hit-the-button

sobiranje

СОБИРАЊЕ, ОДЗЕМАЊЕ, МНОЖЕЊЕ И ДЕЛЕЊЕ

http://www.topmarks.co.uk/Flash.aspx?f=PostSortingcalculationsv2

Sobiranje_odzemanje

ОДЗЕМАЊЕ

http://www.topmarks.co.uk/maths-games/hit-the-button

ODZEMANJE

МНОЖЕЊЕ

Групирање, собирање и множење

http://www.bbc.co.uk/bitesize/ks1/maths/multiplication/play/popup.shtml

mnozenje2

http://www.ictgames.com/arrayDisplay.html

MNOZENJE

МНОЖЕЊЕ – табела 10 х 10

http://www.ictgames.com/multinumberlines.html

MNOZENJE2

Множење на исти броеви до 10

http://www.topmarks.co.uk/maths-games/hit-the-button

mnozenje_

Множење – ИГРА СЛOЖУВАЛКА

http://www.mad4maths.com/3_x_multiplication_table_math_game/

SLAGALICA

Удвојување на броевите

http://www.topmarks.co.uk/maths-games/hit-the-button

udvojuvanje na broevite

Делење на половина

http://www.topmarks.co.uk/maths-games/hit-the-button

Delenje na polovina

Природни науки

Стандардно

Moeto teloDelovi od teloto Delovi od teloto2

Prevozni sredstvaSpektar od boi niz prizma

Planeti_nastavno livcePlanetata Zemja planeti4Sonceto i zemjataplaneti1 Planeti2  planeti5   solar-system

 

solarsystem_6

izgrev001-solar-system-from-spacesolaren sistem

ПЛАНЕТИТЕ – МЕРКУР, ВЕНЕРА, ЗЕМЈА и МАРС

4 planetiПЛАНЕТАТА МЕРКУР

Меркур е најблискат апланета до Сонцето. Неговата орбита има изразен елипсоиден облик. Kога се наоѓа во точката кога е најблиску до Сонцето (перихел), тој е оддалечен 46 милиони километри (0,308 AU), а кога е во најоддалечената (афел), оддалечен е 70 милиони километри (0,467 AU).

Според големината, Меркур е најмала планета. Дијаметарот му е 40% од Земјиниот, односно за 40% поголем од оној на Месечината.  Постои чуден однос помеѓу времето на ротација на Меркур околу својата оска и времето на револуција околу Сонцето. Потребни му се 59 земјини денови еднаш да се заврти околу својата оска, што е точно 2/3 од 88 дена, колку што изнесува една негова година. Заради чудниот однос на Меркуривиот ден и година, кога астронаут би стоел на Меркур, за него времето помеѓу две изгрејсонца би било 176 земјини денови. Ако се земе предвид и елипсоидната патека едно деноноќие би изгледало вака: Сонцето изгрева на исток и додека се движи кон зенитот станува се поголемо. Тука ќе застане и ќе почне да се движи наназад, кон исток, за потоа пак да застане и да продолжи да се движи кон запад. Притоа сè до заоѓањето тоа станува сè помало и помало.

Меркур нема атмосфера. Поради својата мала маса, а следствено и мала гравитација тој не успеал во текот на историјата да ја задржи. Единствено нешто што може да се забележи налик на атмосфера се локални слаби концентации на натриум (Na), резултат на сончевиот ветар кој ги избива од површината на Меркур.

planet-mercury      Merkur Mercury_Earth_Comparison

Mercury-structure  mercury2

 ПЛАНЕТА ВЕНЕРА

Венера — втората по близина планета до Сонцето и орбитира секои 224,7 земјини денови. По Месечината е вториот најсјаен објект кој може да се види на ноќното небо. Максималната видливост планетата ја има пред изгрејсонце и малку по зајдисонце. Затоа често се именува како утринска ѕвезда или ѕвезда вечерница.

Името Венера доаѓа од името на Римската божица на љубовта -Венера. Многу од нејзините географски карактеристики го носат името на мистични и славни жени од историјата.

Венера е една од четирите земјовидни планети, што значи дека исто како и Земјата таа е камено тело. Во големина и маса е приближна како и Земјата и често се идентификува како нејзина сестра близначка. Дијаметарот на Венера е само 650 km помал од оној на Земјата, а нејзината маса е 80% од земјината. Сепак има голема разлика во атмосферите на двете планети. Атмосферата на Венера е исполнета со јаглерод диоксид, за разлика од Земјата. Венера е многу топла бидејќи цела топлина што ќе ја прими од сонцето не оди нагоре, туку се собира во атмосферата. Венера околу Сонцето се завртува за 224,7 дена а околу својата оска се завртува за 117 дена. Венера се движи спротивно од правецот на кој се движат останатите планети од Сончевиот систем. Гледано од површината на Венера, Сонцето изгрева на запад, а заоѓа на исток. Хемијата на Венера ја крши постоечката теорија за формацијата на планетите. Горната атмосфера на Венера ја карактеризира екстремен ветар, побрз од ротацијата, а мирниот долен слој на атмосферата покажува постојани молњи.

venera venera_sostav

VENERA venus_volcano-660x495

ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА

Земјата — една од осумте планети во Сончевиот систем. Таа е трета земја по оддалеченост од Сонцето и најголема планета со цврста површина, за разлика од гасовитите „џинови”. Планетата земја има еден природен сателит, Месечината, и засега е единствената позната планета на која има живот.

Земјата има и магнето поле кое, заедно со атмосферата, ја штити од зрачење (штетно по живите суштества кои ја населуваат земјата). Атмосферата, исто така служи и како штит за одбивање на помалите метеори, кои поминувајќи низ неa согоруваат пред да стигнат до земјената површина. Слично како и Марс, релативно во однос на ѕвездите, на земјата и е потребно во просек 23 часа, 56 минути и 4.091 секунда за ротација околу оската (ротационен период или ѕвезден ден) која ги спојува северниот и јужниот пол.

Единствениот познат сателит на земјата Месечината, почнала да кружи околу земјата пред 4,53 милијарди години. Денес, земјата прави круг околу сонцето на секои 366,26 кругови кои ги направила околу својата оска (што е еднакво на бројката од 365,26 сончеви денови). По големина, земјата е петта во Сончевиот систем. За разлика од некои други планети, земјата не е гасовит џин, каква што е Јупитер на пример. Земјата има цврста површина како и Меркур, Венера и Марс, од кои земјата е најголема, со најголема густина, најсилна гравитација и најсилно магнетно поле. Генерално, земјата се состои од атмосферабиосфера, хидросфера и нејзините внатрешни градби под површината.

zemja_gif                Rotating_earth_(large)

zemja2         zemja

Sostav na zemjata

solarsystemposter

ПЛАНЕТА МАРС

Марс е четвртата планета од Сонцето со просечна оддалеченост од 227.940.000 км.Таа е наречена црвена планета. Дијаметарот ѝ е 6794 км (речиси двојно помал од тој на Земјата), и е седма планета според големината. Марс (грчки: АРЕС) е бог на војната. Планетата веројатно го добила името заради својата црвена боја, а понекогаш се нарекува и црвената планета.

Орбитата на Марс е значително елиптична. Тоа резултира со промена на температурата од 30 °C во апхел и перихел. Ова има големо влијание на климата. Додека просечната температура е 218 К (-55°С), температурата на површината се движи од 140 К (-133°С) на половите во зима, до 300 К (27 °С) преку ден во текот на летото. Иако Марс е многу помал од Земјата, копнената површина му е приближно иста како на Земјата (заради водените површини на Земјата).

Кога се наоѓа на ноќното небо Марс е лесно забележлив и со голо око. Неговата привидна магнитуда значително се менува во зависност од релативната позиција во однос на Земјата.

Марс има два мали сателити кои орбитираат многу близу до површината Фобос и Демос.  Се верува дека Фобос и Демос се всушност заробени астероиди. Постојат шпекулации дека тие потекнуваат од периферните делови на Сончевиот систем, а не од астрероидниот појас помеѓу Марс и Јупитер.

Во иднина Фобос и Демос би можеле да се користат како “вселенски станици” од кои би се проучувал Марс или попатни станици од и кон површината на Марс, особено ако се потврди постоењето на мраз.

Марс е “р’ѓосана” планета . ‘Рѓата на камењата и во почвата на планетата и дава црвеникава боја. Ретката атмосфера на Марс не дозволува дишење-речиси целосно е составена од јаглероден диоксид. Марс околу својата оска се завртува за 24,6 часа а околу Сонцето за 678 дена.

mars1    mars-space-2

mars      mars_sostav mars

ПЛАНЕТА ЈУПИТЕР

Јупитер е петтата планета од Сонцето и убедливо најголема во Сончевиот систем. Покрај Јупитер има уште три гасни џинови во сончевиот систем – Сатурн, Уран и Нептун. Јупитер е најчесто четвртиот најсветол објект на небото (после Сонцето, Месечината и Венера); со тоа што понекогаш Марс може да биде посветол. Тој е 318 пати помасивен од Земјата, со дијаметар 11 пати поголем од земјиниот, и со волумен 1300 пати поголем од земјиниот.

Јупитер е познат уште од дамнешни времиња и е видлив со голо око на ноќното небо. Римјаните го именувале по богот од Римската митологија Јуптер(богот), уште познат и како Јова. Астрономскиот симбол за планетата е стилизирана репрезентација од боговската грмотевица.

Јупитер околу својата оска се завртува за 10 часа а околу Сонцето за 11,86 години.

Јупитер има барем 63 месечини. Четирите големи месечини, познати како Галилеови месечини, се: Ио, Европа, Ганимед, Калисто.  (IO,EUROPA,GANYMEDE,CALLISTO).

Jupiter planet   Jupiter_from_Voyager_1

Јупитер-Земја-споредба

Jupiter_Rotate jupiter i mesecini_gifJupiter i mesecini

ПЛАНЕТАТА САТУРН

Сатурн е шестата планета од Сонцето. Таа орбитира на околу 10 астрономски единици од Сонцето и е втората по големина во Сончевиот систем по Јупитер. Сатурн е изграден претежно од разни гасови и е таканаречен гасен џин. Познат е по својот систем на прстени, што се состојат главно од честички на мраз со помала количина на остатоци и прав. Името го добил од римската митологија – Сатурн е бог на земјоделството.

Сатурн околу својата оска се завртува за 10,5 часа а околу Сонцето за 29,46 години.

saturn_gif          saturn

saturn sostav

Сатурн има дури 18 сателити. Најпознат и најголем од сите е Титан.

Кристијан Хејгенс во 1655 година е првиот кој сватил дека прстените не се цврсти, туку се составени од вселеснки отпадоци кои орбитираат околу планетата. Најширокиот и најсветлиот прстен е Прстен B, а Прстен А е подалеку и е поблед. Прстените се само 100м широки, што е навистина малку во спореба со нивниот радиус од 135.000км. во Прстенот А има тесна празнина наречена Encke’s Division (Енкова Дивизија), околу која орбитира месечината Пан. Атлас орбитира околу надворешниот раб на Прстенот А. Војаџер сондите открија нов надворешен прстен, Прстен F. Околу овој прстен се вртат месечините Прометеј и Пандора. Сатурн е 75% азот и 25% хелиум, слично на Јупитер и има карпесто јадро.

sturn i negovite mesecini saturn i mesecini

solaren sistem2

ПЛАНЕТАТА УРАН

Уран е седмата планета од Сонцето. Таа е гасен џин и е трета по големина по дијаметар  и четврта по маса. Именувана е по Уран, грчкиот бог на небото и прататкото на сите богови. Неговиот симбол е или Uranus's astrological symbol.svg (астролошки)  или Астрономски симбол на Уран (астрономски). Вториот симбол е комбинација на направите на Сонцето и на Марс, бидејќи Уран бил персонификација на рајот во грчката митологија, доминиран од светлината на Сонцето и моќта на Марс. Тоа е исто така,  алхемиски симбол за платина.

Уран околу својата оска се завртува за 17,2 часа,а околу Сонцето за 84,51 година.

uran_gif  URAN URAN_ZEMJA

УРАН И НЕГОВИТЕ МЕСЕЧИНИ

Уран има 16 сателити.Најпознати и најголеми од сите се Титанија и Оберон.

URENOVITE MESECINIuranfamily

На сликата е прикажана урановата месечина АРИЕЛ, потоа УРАН, лево е УМБРИЕЛ, МИРАНДА, ТИТАНИЈА -десно и ОБЕРОН  во средината.

uranusmoons

ПЛАНЕТАТА НЕПТУН

Нептун е осмата планета во нашиот сончев систем.  Неа ја открил германскиот астроном Јохан Гале во 1846 година. Освен овие податоци за Нептун не се знаело многу сè додека вселенската сонда Војаџер 2 не го посетила во 1989 година. Оваа светла сина топка речиси нема никакви површинси обележја. Во време кога ја фотографирал Војаџер, серија бури познати под името Големата темна дамка (која подоцна исчезнала) можела да се види како брзо се движи во насока спротивна на ротацијата на планетата. Нептун има свои прстени како и другите гасовити џинови. Постојат четири скоро невидливи прстени составени од темни парчиња мраз. Таа е четвртата најголема планета по дијаметар и трета по маса; Нептун има 17 пати поголема маса од Земјата и е нешто помасивен од блискиот Уран, кој има маса од 14 Земјини маси, но е нешто помал поради поголемата густина. Планетата е именувана по Нептун, римскиот бог на морето.

Сината боја на Нептун доаѓа од гасот метан. Метанот исто така влијае врз бојата на Уран. Нептун е најветровита планета во нашиот Сончев систем. Ветриштата кои дуваат со брзина од 2.200 km на час дуваат од исток кон запад на планетата.

Нептун околу својата оска се завртува за 16,1 часа а околу Сонцето за 164,8 години.

URAN NEPTUN1 NEPTUN neptun-90477 NEPTUN_ZEMJA

Нептун има 8 сателите од кои најпознат и наголем е Тритон.

 NEPTUN_TIRTON

Поглед на Нептун од неговата месечина Тритон.

Neputn od mesecinata Triton

 ПЛАНЕТАТА ПЛУТОН

Плутон е втора по големина џуџеста планета од Сончевиот систем, официјално означена како Плутон 134340. Откриен е во 1930 година од американскиот астроном Клајд Томбо.  По големината Плутон е помал од седум природни сателити кои орбитираат околу други планети во Сончевиот систем: (Месечината, Јо, Европа, Ганимед, Калисто, Титан и Тритон). Дијаметарот на Плутон е 2.274 км.

Времето потребно еднаш да го заобиколи Сонцето (или должината на неговата планетарна годината) изнесува 248,54 земјни години. Тој околу својата оска се завртува за 6,39 земјини денови. Радиусот на Плутон исто така не е познат со сигурност. Вредноста од 1.137 км е со грешка од +/-8 км, односно 1%.

Температурата на површината на Плутон варира помеѓу -235 и -210 °C . Гледано низ телескоп потоплите региони се оние кои визуелно се забележуваат како потемни.

Составот на Плутон не е познат, но укажува дека веројатно е мешавина од 70% карпи и 30% воден мраз, многу налик на Тритон. Атмосферата на Плутон, се состои најмногу од азот со и мала количина на јаглерод диоскид и метан.

PLUTONPLUTON_ZEMJA

Плутон има три природни сателити: Харон (откриен во 1978) – со кој често се сметаат заедно како двоен планетарен систем, бидејќи кружат еден околу друг, и уште три помали сателити – Никта и Хидра (откриени во 2005) и S/2012 P 1 (откриен во 2012).

Pluto_animiert

pluton i tierra

pluton i Hiron

Хирон и поглед кон планетата Плутон.

СОНЧЕВ СИСТЕМ

planeti

Obliquity of the Nine Planets

spoiredbi

Најголемите сателити во споредба со планетата Плутон.

ЏУЏЕСТИ ПЛАНЕТИ

Dzuzesti planeti

Наставни листови на англиски јазик

Стандардно

Test po matematika_prvo nivo_na angliski jazik

Броиме и заокружуваме до 3

Броиме и обојуваме до 10

Боиме, заокружуваме до 15

Боиме и заокружуваме до 20

Кој број недостасува_до 20

Собирање со 1, 2 и 3

Собирање со 4, 5 и 6

Собирање со 7,8 и 9

Собирање со бројот 10

Флеш карти – Собирање до 10

Флеш карти – Собирање до 20

Цветови_собирање до 20

Merni edinici

Плоштина и волумен

Геометриски форми

Геометриски форми_2

Геометриски форми_3

TANGRAM